אתם אחרי ההכנה לראיון – הגיע הזמן לראיון עצמו. ראיון אינו סיטואציה פשוטה ולפעמים מלחיצה. אף אחד מאיתנו לא אוהב להיות במבחן. אבל – צריך לדעת להתמודד עם זה. גם כאן, יש חשיבות לנסיון. ככל שתהיו ביותר ראיונות עבודה – כנראה יגדל לכם הנסיון. מצד שני – גם יכול לפגוע בבטחון העצמי.
כל אחד מאיתנו יכול להגיב אחרת. יהיו כאלה שיתמודדו בקור רוח עם הסיטואציה ויהיו מקרי קיצון של אנשים שעצורים, סגורים ואולי אפילו מזיעים תוך כדי. (לאנשים כאלה כדאי להיעזר בפונקציות מקצועיות כגון פסיכולוגים.)
ובכל זאת – ישנם כמה כללי אצבע שמאוד חשוב ליישם:
1. לבוש
זכרו שאין הזדמנות שניה לרושם ראשוני. עליכם להתלבש בצורה מכבדת וסבירה. לא מוזנחת אך גם לא מצפים שתגיעו עם חליפה. במידה והראיון בוא מרוחק (לדוגמא בזום) לצד השני לא יהיה מושג אם תשבו גם אם תחתונים..אז החלק העליון הוא החשוב.
2. ישיבה
נסו לשבת בנינוחות מקסימלית עם מינימום תזוזות בכסא. תנועות חדות או ״אי שקט״ משדר חוסר אמינות. נסו למקד כל הזמן את העיניים בעיניי המראיין – זה משדר אמינות ועוזר ליצור חיבור בין אישי. השתדלו גם לחייך מידי פעם. זה עושה פלאים.
3. כנות ואמינות.
כל הזמן ענו בכנות. זה סופר חשוב. זה בסדר לענות על שאלה שאתם ״לא יודעים״ או ״לא זוכרים כרגע״ . מה קורה אם אתם לא יודעים לענות על מספר שאלות ומרגישים עם הגב לקיר? זה כבר נושא לפוסט אחר.
זכרו שהרבה פעמים אתם נבחנים על הגישה שלכם. ידע או פער טכנולוגי – אפשר להשלים. אבל אם תשדרו שאתם נעימים לשיחה, כנים ובעלי מוטיבציה – זה יגדיל את הסיכויים להתקדם איתכם. מה גם שאם זהו ראיון טכני, מי שיבחן אתכם זה כנראה ראש צוות המיועד שלכם שאמור לעבוד איתכם ביום יום – ואם תהיה כימיה – זה בונוס משמעותי.
4. שאלות מתקילות
סבירות גבוהה שתישאלו שאלות שאולי קצת יפתיעו\יתקילו אתכם. לדוגמא: ״ספר\י לי על אתגר משמעותי שהיה לך ואיך התמודדת איתו?״. כאן נסו להיזכר במשהו שבאמת עיכב אתכם או הקשה במיוחד במהלך הפרויקט וכיצד הגעתם לפתרון. הדבר העיקרי שנבדק כאן, בין השורות, זה לא אן היה לכם קשה או לא – אלא איך התמודדת בתנאי אי ודאות. נסו לחשוב על פתרון לאתגר תוך כדי הפגנת תכונות נדרשות כגון: חשיבה מחוץ לקופסא, יצירתיות ואפילו נחישות (זה מאוד מוערך לומר ״לא עזבתי במשך ימים את הנושא עד שפתרתי אותו״).
לא היה לכם שום אתגר? תמציאו! אם לא היה לכם שום אתגר, כנראה שהפרויקט לא היה ברמה כזו מרשימה..
שאלה נוספת שיכולה להישאל, במיוחד בשלב ראיון ה HR היא : ספר\ספרי לי על החסרון שלך. מה היית משנה בעצמך? כיצד עונים על שאלה כזו? המפתח הוא לחשוב על חסרון (או אפילו להמציא) שאינו פוגע במידת ההתאמה לתפקיד. לדוגמא, אם אתם מתמודדים על משרת פיתוח ותאמרו דברים כגון: ״יש רגעים שפשוט לא בא לי לעבוד״ או ״אני מעדיף לעבוד לבד, אוהב את השקט שלי.״ – אלו
תשובות שיפגעו בהתאמות שלכם לתפקיד. אף מעסיק לא רוצה מפתח עצלן או מפתח ש״אוהב את הלבד שלו״ – הוא אמור לעבוד בצוות פיתוח !!
אבל אם תענו תשובה כגון :״לפעמים אני לא רואה את כל התמונה הרחבה״ – זו תשובה לגיטימית, היות ובתור מפתחים לא תידרשו לראות את כל התמונה, בשביל זה יש את מנהל הפרוייקט וראש הצוות שרואים את כל התמונה והם אלו שיחלקו לכם משימות פיתוח.
נסו לחשוב על חסרון שיש לכם שאינו מהווה מכשלה להמשך ההתקדמות.
5. הפגנת בטחון
חלק מאוד חשוב שרוב המועמדים כלל לא מעלים על דעתם. מחפשים בטחון עצמי גבוה אצלכם. נקודה. אם אתם תהיו עם בטחון עצמי גבוה – זה ינסוך במעסיק יותר בטחון שאתם נכונים להתמודד עם אתגרים ושלא יצטרכו ״להחזיק לכם את הידיים״. זה היבט מאוד חשוב בשלב הזה של הקריירה שלכם… ולכן – יחפשו את זה אצלכם. עכשיו – בטחון גבוה לא אומר ״יהירות״ . אלו 2 דברים שונים – וחשוב להפריד בין השניים. אסור להראות יהירות – בדיוק ההפך – לשדר צניעות : להדגיש שאתם בתחילת הדרך שלכם, שאתם יודעים שיש לכם הרבה מה ללמוד ולהתפתח בחברה ושאתם תשמחו מאוד ללמוד ממפתחים מנוסים ומוכשרים בארגון. ובזה אתם משדרים צניעות מבורכת, אתם יודעים את מקומכם. אבל – באותה הנשימה – לשדר את הבטחון שאתם תדעו להתמודד עם כל אתגר שיזרקו אתכם עליו. ממש לומר את זה. אתם יכולים להישאל (אפילו בחיוך): ״ זה יפה, אבל מאין הבטחון הזה?״ וכאן – שוב הזמן שלכם להפליא עם תשובה – ״כי אני יודע איך התמודדתי עם אתגרים שהיו לי בפרוייקטים שלי, ושוב דבר כבר לא יפחיד אותי״. זן – תשובה מעולה.
דרך נוספת להקרין בטחון היא ליזום. לדוגמא – נושא של שאלות. בדרך כלל, בסוף הראיון, תישאלו : ״יש עוד שאלות שתרצה לשאול? עוד משהו שתרצה לדעת?״. עכשיו – רוב המועמדים יענו ב״לא״ – רק כדי לסיים כבר את הראיון, שכבר סיכמנו שזה לא מעמד הכי נעים והכי טבעי שנרצה שיגיע לקיצו. אבל – אם דווקא תענו ב״כן – אשמח לשאול כמה שאלות״ – זה יקנה לכם נקודות זכות על היוזמה והבטחון. הכינו לכם 2-3 שאלות (לא יותר) שימחישו את מידת ההתענייינות שלכם בארגון. לדוגמא ״ איך עברתם את תקופה הקורונה\המלחמה״? זו שאלה טובה מאוד המתחברת לרוח המצב הנוכחי.
שאלה נוספת ואפילו טובה יותר יכולה להיות: ״אילו אפשרויות קידום יש כאן לאנשים טובים בטווח של 4-5 שנים?״. זו שאלה מעולה מ 2 סיבות:
– בין השורות אתם למעשה משדרים שאתם יודעים שאתם טובים. גם אם לא התייחסתם לעצמכם במפורש…
– אבל הסיבה השניה טובה עוד יותר: כשאתם שואלים על אפשרויות קידום תוך 4-5 שנים אתם למעשה משדרים שאתם מגיעים ל״רומן ארוך״. בהייטק מאוד מקובל שאנשים מחליפים משרה כל שנה – שנתיים ודווקא מהמקום הזה מאוד יעריכו אנשים ש״רואים רחוק״.
מוכנים אל המסע שלכם אל המשרה הראשונה ?
השאיר פרטים ונדאג לחזור אליך בהקדם